پیراسته فر

خبری تحلیلی

پیراسته فر

خبری تحلیلی

جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ اسرائیل علیه ایران یکشنبه ۱ تیر ۱۴۰۴

نماینده چین در جلسه شورای امنیت سازمان ملل گفت: ایران حق استفاده از انرژی هسته‌ای را دارد. اسرائیل و آمریکا با تجاوز به تأسیسات هسته‌ای با ایران تهدید جدی را متوجه صلح جهانی کردند.
جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره شرایط خاورمیانه و تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران برگزار شد./یکشنبه ۱ تیر ۱۴۰۴
سومین نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره حملات آمریکا به ایران عصر یکشنبه به وقت محلی در مقر سازمان ملل در نیویورک آغاز شد.

جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل برای بحث و گفت و گو در مورد حملات آمریکا به سه تأسیسات هسته‌ای ایران به درخواست ایران تشکیل شده است.
حملات جنگنده های آمریکا به سه سایت هسته ای ایران در فردو، نطنز و اصفهان با بمب های سنگرشکن در ساعت ۲ دقیقه بامدادیکشنبه ۱ تیر ۱۴۰۴

روسیه، چین و پاکستان پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به شورای امنیت سازمان ملل پیشنهاد داده‌اند که خواستار توقف فوری و بدون قید و شرط درگیری‌ها در خاورمیانه و توقف و پایان تجاوز اسرائیل است.

این نشست اضطراری با محوریت تنش آفرینی‌های رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران با سخنرانی «آنتونیو گوترش» آغاز شد.

گروسی: باید فوراً و قاطعانه برای توقف درگیری‌ها اقدام کنیم


«رافائل گروسی»(مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی )در نشست شورای امنیت سازمان ملل در خصوص تجاوز صهیونیست‌ها و آمریکا به ایران بر خلاف منشور ملل متحد، اعلام کرد: نظام جهانی منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای در معرض خطر است و تحت شرایط فعلی می‌تواند فروبپاشد.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در این خصوص گفت: ما باید فوراً و قاطعانه برای توقف درگیری‌ها و بازگشت به مذاکرات جدی و پایدار در مورد برنامه هسته‌ای ایران اقدام کنیم.
اعتراض روسیه به رفتارهای اسرائیل در نشست‌های شورای امنیت سازمان ملل  

در این نشست، واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه اعلام کرد: ما شاهد انفعال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در برابر حملات آمریکا و اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران بودیم.

حملات جنگنده های آمریکا به سه سایت هسته ای ایران در فردو، نطنز و اصفهان با بمب های سنگرشکن در ساعت ۲ دقیقه بامدادیکشنبه ۱ تیر ۱۴۰۴اعتراف صدراعظم آلمان: اسرائیل عنصر نیابتی غرب است

نماینده روسیه گفت: صدر اعظم آلمان گفته بود: اسرائیل به نیابت از آنها کارهای کثیف را انجام می‌دهدتهران پای میز مذاکره بود و دو روز قبل از مذاکرات با آمریکا به او حمله شد.

نبنزیا با اشاره به تهدید غرب برای استفاده از مکانیسم ماشه در برجام، تاکید کرد: آمریکا نمی‌تواند از مکانسیم ماشه استفاده کند چون از توافق خارج شده است. مدیرکل باید ذیل منشور وظایف خود را انجام دهند و گزارشات جزئی را درباره حمله به تأسیسات ایران ارائه کند. بعضی از گزارش‌های مدیرکل، قضاوت‌های شخصی بوده است.

وی در پایان خاطر نشان کرد: برنامه پرونده هسته‌ای ایران فقط با دیپلماسی و به صورت صلح‌آمیز حل خواهد شد. این هدف روسیه، چین و پاکستان است که یک قطعنامه جدید پیشنهاد دادند تا یک آتش‌بس پایدار ایجاد شود.

حملات جنگنده های آمریکا به سه سایت هسته ای ایران در فردو، نطنز و اصفهان با بمب های سنگرشکن در ساعت ۲ دقیقه بامدادیکشنبه ۱ تیر ۱۴۰۴

دفاع محکم چین از ایران: آمریکا سازوکار دیپلماسی را تضعیف کرد
نماینده چین در سازمان ملل: حملات اسرائیل به ایران باید فوراً متوقف شود

نماینده چین در جلسه شورای امنیت سازمان ملل گفت: ایران حق استفاده از انرژی هسته‌ای را دارد. اسرائیل و آمریکا با تجاوز به تأسیسات هسته‌ای با ایران تهدید جدی را متوجه صلح جهانی کردند. با این حملات اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ سخت می‌شود.
فو کونگ

وی افزود: بعضی از اعضای این شورا هیچ کاری جز متهم کردن ایران انجام ندادند. آمریکا بحران را آغاز کرد و در ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و کمپین فشار حداکثری به راه انداخت. آمریکا سازوکار دیپلماسی را تضعیف کرد. ایران تعهدات خودش را اجرا می‌کند و بارها گفته به دنبال سلاح هسته‌ای نیست.

نماینده چین تصریح کرد: اولویت اول توقف درگیری‌هاست، استفاده از زور راهکار مناسبی نیست. «یک آتش‌بس پایدار می‌تواند کمک کند.» یک راهکار سیاسی می‌تواند مسائل را حل کند. معتقدیم که ایران حق استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای را دارد.

نماینده اسرائیل درسازمان ملل نیز در این نشست بار دیگر از ایالات متحده به دلیل همراهی با توحش این رژیم علیه ایران قدردانی و لفاظی‌های گذشته علیه تهران را تکرار کرد.
ایران به «برجام» پایبند بوده، اما آمریکا با خروج یک‌جانبه و اعمال تحریم‌های غیرقانونی، هم« برجام» و هم قطعنامه ۲۲۳۱ را زیر پا گذاشته است.
ببینید| مواضع کشور‌ها در جلسه شورای امنیت سازمان ملل با موضوع برنامه هسته‌ای ایران+فیلم

«امیر سعید ایروانی»(نماینده ایران در سازمان ملل) در آخرین جلسه توجیهی شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ پیش از انقضای آن در اکتبر ۲۰۲۵ گفت: رژیم صهیونیستی هیچ جایگاهی در این نشست ندارد. نه عضو برجام است، نه عضوی از NPT. بنابراین حضورش غیرقانونی و فاقد وجاهت رویه‌ای است.

وی افزود: آمریکا و اسرائیل با حمله به تأسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، به‌صورت آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ و منشور ملل متحد را نقض کرده‌اند. ایران به برجام پایبند بوده، اما آمریکا با خروج یک‌جانبه و اعمال تحریم‌های غیرقانونی، هم برجام و هم قطعنامه ۲۲۳۱ را زیر پا گذاشته است.
                              ایروانی: قطعنامه ۲۲۳۱ باید در موعد مقرر به پایان برسد/ چین: ایران حق استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای را دارد

سفیرایران درسازمان ملل تاکید کرد: برنامه هسته‌ای ایران تحت سخت‌گیرانه‌ترین نظارت‌ها است. اما اسرائیل که سلاح هسته‌ای دارد، حتی عضو NPT هم نیست و از هر نظارتی طفره می‌رود. ما هرگونه تلاش برای احیای مفاد منقضی‌شده قطعنامه ۲۲۳۱ را قاطعانه رد می‌کنیم. این قطعنامه باید در موعد خود پایان یابد.

وی خاطر نشان کرد: ادعای نزدیک شدن ایران به آستانه ساخت سلاح هسته‌ای، دروغ محض و فاقد هرگونه مدرک است. این ادعاها صرفاً برای فشار سیاسی مطرح می‌شوند. ایران آغازگر هیچ جنگی نبوده است. تنها در پاسخ به تجاوز نظامی دشمن، اقدام کرده‌ایم؛ همچنین بلافاصله پس از توقف حملات، پاسخ خود را متوقف ساختیم. آنچه غرب «تسلیم بدون قید و شرط» می‌نامید، رؤیایی باطل بود. جنگ تمام‌عیار آن‌ها شکست خورد و ایران با سرافرازی ایستاد. اگر این شورا می‌خواهد اعتبار خود را حفظ کند، باید تجاوزهای آمریکا و اسرائیل را صراحتاً محکوم کرده و مانع تکرار آن‌ها شود.
جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ اسرائیل علیه ایران یکشنبه ۱ تیر ۱۴۰۴

وزیر خارجه دولت بایدن:«حمله اخیر آمریکا به سه مرکز هسته‌ای ایران اقدامی نابخردانه و غیرضروری بود»


 آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن در گزارشی که نیویورک تایمز منتشر کرده، به بررسی موضوع حمله آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران پرداخته است.

متن این گزارش به شرح زیر است:

 آنتونی بلینکن:«حمله اخیر آمریکا به سه مرکز هسته‌ای ایران اقدامی نابخردانه و غیرضروری بود. اما حالا که انجام شده، تنها می‌توان امیدوار بود که موفقیت‌آمیز بوده باشد. این تناقضی است که بسیاری از مقامات سابق مانند من که در دولت‌های پیشین درباره پرونده هسته‌ای ایران کار کرده‌اند، با آن مواجه هستند. همه ما بر این باور بودیم که هرگز نباید اجازه دهیم ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد. ایران بدون بمب هسته‌ای هم به اندازه کافی به دلیل حمایت از نیروهای نیابتی و تهدید اسرائیل خطرناک است؛ ایران مسلح به بمب هسته‌ای با جسارت بسیار بیشتری در همه این عرصه‌ها عمل خواهد کرد.

پس چرا این حمله اشتباه بود؟

برچسب آنتونی بلینکن(رابرت مالی)جان کری - پیراسته فر

 آنتونی بلینکن:نخست، اساساً نباید به این نقطه می‌رسیدیم. در سال ۲۰۱۵، دولت اوباما به همراه انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا به توافق جامع هسته‌ای (برجام) با ایران دست یافتند. این توافق برنامه تولید مواد شکافت‌پذیر ایران را تحت کنترل دقیق قرار داد و زمان لازم برای دستیابی ایران به سوخت مورد نیاز یک بمب هسته‌ای (زمان گریز هسته‌ای) را به حداقل یک سال افزایش داد. اگر ایران توافق را نقض می‌کرد یا پس از ۱۵ سال از تمدید برخی بندهای آن خودداری می‌نمود، ما متوجه می‌شدیم و زمان کافی برای پاسخ، از جمله اقدام نظامی در صورت لزوم، داشتیم.

وزیرامورخارجه دولت بایدن:در سال ۲۰۱۸، ترامپ این توافق را پاره کرد و هیچ جایگزینی ارائه نداد. در پاسخ، ایران غنی‌سازی خود را تسریع کرد و احتمالاً زمان گریز هسته‌ای را به چند روز یا هفته کاهش داد. در واقع، ترامپ حالا دارد آتشی را خاموش می‌کند که خودش به آن بنزین پاشیده است.

دوم، مواد شکافت‌پذیر شرط لازم برای ساخت بمب هستند اما کافی نیستند. ایران هنوز نیاز به ساخت یک جنگ افزار انفجاری دارد. با وجود پیام‌های ضدونقیض از دولت ترامپ، سازمان‌های اطلاعاتی ما معتقدند ایران هنوز تصمیمی برای تسلیحاتی کردن برنامه هسته‌ای خود نگرفته است. اگر چنین تصمیمی بگیرد، طبق برخی برآوردها ۱۸ تا ۲۴ ماه زمان نیاز دارد تا یک دستگاه انفجاری تولید کند. به عبارت دیگر، هنوز زمان برای دیپلماسی وجود داشت و وضعیت به هیچ وجه آن فوریتی که ترامپ ادعا می‌کرد نبود.

سوم، کارشناسانی که با آنها صحبت کرده‌ام تردیدهای جدی در مورد توانایی بمب‌های ۳۰ هزار پوندی MOP (که منحصر به زرادخانه آمریکاست) در نابودی کامل سایت فردو و سایر بخش‌های عمیق و مستحکم برنامه هسته‌ای ایران داشتند. گزارش‌های اولیه حاکی از آن است که اگرچه زیرساخت‌های هسته‌ای ایران آسیب شدیدی دیده‌اند، اما نابود نشده‌اند.

وزیرخارجه پیشین آمریکا:حمله ترامپ دقیقاً به مراکزهسته ایران ،همان چیزی را تسریع کرده که می‌خواستیم از آن جلوگیری کنیم.

چهارم، در زمان جنگ‌افزارهای نظامی در دولت بایدن، نگرانی ما این بود که ایران «ذخایر اورانیوم غنی‌شده» خود (که نزدیک به درجه تسلیحاتی است) را در مکان‌های امن مختلف پخش کرده یا خواهد کرد و «سانتریفیوژها»ی کافی برای غنی‌سازی بیشتر این ذخایر در زمان کوتاه را حفظ می‌کند. در این سناریو، ایران می‌توانست مواد نزدیک به درجه تسلیحاتی را پنهان کند، فرآیند تسلیحاتی کردن را آغاز نماید و به سرعت به سمت ساخت بمب پیش برود. بنابراین، «حمله ترامپ دقیقاً همان چیزی را تسریع کرده که می‌خواستیم از آن جلوگیری کنیم» این ممکن است «تکرار حمله اسرائیل به رآکتور اوسیراک عراق در سال ۱۹۸۱ باشد» پس از آن حمله، صدام حسین برنامه هسته‌ای زیرزمینی خود را تسریع کرد.

و در نهایت، اگرچه تردیدی نیست که حمله آمریکا برنامه هسته‌ای ایران را به تأخیر انداخته است، اما ایران می‌تواند به سرعت در مکان‌ها و عمق‌هایی که عملاً در برابر حملات هوایی مصون هستند، بازسازی کند و همزمان فرآیند تسلیحاتی کردن را پیش ببرد. بنابراین، اگرچه برنامه آنها به شدت مختل شده و خرید زمان امری مثبت است، اما این موضوع تأکید می‌کند که پایبندی به برجام گزینه بهتری بود. برجام حداقل ۱۵ سال به ما مهلت داد، نه فقط چند ماه.

 آنتونی بلینکن:و این توافق از خطر تلافی ایران - مانند حملات موشکی دوشنبه به نیروهای ما در منطقه - و همچنین احتمال تشدید تنش‌ها، از جمله تهدید جریان جهانی نفت از طریق تنگه هرمز، انجام عملیات تروریستی در خاک آمریکا یا حملات سایبری پیچیده جلوگیری می‌کرد.

شاید به شکل متناقضی، اقدامات ترامپ تنها به دلیل کار دولت‌های اوباما و بایدن ممکن شد. دولت اوباما توسعه بمب‌های MOP را تسریع کرد و برنامه‌های احتمالی برای عملیاتی از این نوع را داشت. بایدن به تیم خود دستور داد تا این برنامه‌ها را تمرین، آزمایش و اصلاح کنند. ما همچنین در سال ۲۰۲۳ بزرگترین تمرین مشترک تاریخ با اسرائیل را انجام دادیم که نوعی تمرین برای این اقدام اخیر بود.

 آنتونی بلینکن:با این کار، ما زمینه را برای ترامپ فراهم کردیم تا به توافق هسته‌ای جدیدی که سال‌ها وعده آن را داده بود دست یابد یا حمله کند. ای کاش او از راه دیپلماتیکی که برایش باقی گذاشته بودیم استفاده می‌کرد. "حالا که تاس نظامی ریخته شده، فقط می‌توانم امیدوارم باشم که حداکثر آسیب را وارد کرده باشیم" آسیبی که به رئیس‌جمهور اهرمی می‌دهد تا در نهایت به توافقی دست یابد که تاکنون در تحقق آن ناکام مانده است.»

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد