برنی سندرز(سناتورآمریکایی):اگر جهان قوانین بینالمللی را رعایت نکند، ما به سمت وحشیگری بیشتری پیش خواهیم رفت.اما دیگرسناتورهای جمهوریخواه آمریکا ضمن محکوم کردن حکم دستگیری نتانیاهو،خواستار تحریم دیوان کیفری بینالمللی شدند.
حکم دستگیری نتانیاهو اجرامی شود؟
دیوان کیفری بینالمللی حکمهایی را برای«بنیامین نتانیاهو»(تخست وزیراسرائیل) و «یوآو گالانت»وزیر دفاع سابق اسرائیل)، به دلیل «جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی» که بین هشت اکتبر ۲۰۲۳ تا ۲۰ مه امسال انجام شده بود، صادر کرد.
روز پنجشنبه(۱ آذر ۱۴۰۳)دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشت نخستوزیر اسرائیل و وزیر دفاع اسرائیل(برکنار شده) را صادر کرد. متعاقباً این حکم واکنشهای مقامات کشورهای جهان را برانگیخت؛ عدهای آن را تحسین و گامی بلند در راستای عدالت ارزیابی کردند و عدهای دیگر هم که در این مدت ابائی از حمایت بیشرمانۀ نسلکشی صهیونسیتها در غزه نداشتند آن را محکوم کردند.
آمریکا
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، از عاملان نسلکشی در غزه، در بیانیهای گفت: صدور حکم جلب مقامات اسرائیلی توسط دیوان کیفری بینالمللی توهینآمیز است.
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا هم گفت: واضح است که ایالات متحده تأکید دارد دیوان کیفری بینالمللی صلاحیت رسیدگی به این موضوع را ندارد.
«برنی سندرز»(سناتوردمکرات آمریکایی) در واکنش به صدور حکم دستگیری نخستوزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو و وزیر جنگ سابق او، یوآو گالانت اعلام کرد که اتهامات مطرح شده علیه مسئولان اسرائیلی در مورد استفاده از گرسنگی بهعنوان سلاح و همچنین هدف قرار دادن غیرنظامیان، موجه است.
«برنی سندرز» همچنین بر اهمیت کنوانسیونهای ژنو که برای محافظت از غیرنظامیان و جلوگیری از اقدامات غیرانسانی در طول جنگ ایجاد شدهاند؛ تأکید کرد.
این سناتور آمریکایی گفت«اگر جهان قوانین بینالمللی را رعایت نکند، ما به سمت وحشیگری بیشتری پیش خواهیم رفت».
سناتورهای جمهوریخواه آمریکا :بایددادگاه دیوان کیفری بینالمللی تحریم شود
«لیندسی گراهام»(سناتورجمهوریخواه آمریکا) ،«بنیامین نتانیاهو»(نخست وزیراسرائیل)، و «دیوید فریدمن»( سفیرآمریکا در اسرائیل)
۳ آذر ۱۴۰۳ «لیندسی گراهام»، سناتور جمهوریخواه گفت: «چاک شومر، رهبر اکثریت سنای آمریکا باید لایحه دو حزبی مجلس نمایندگان با موضوع تحریم دیوان را به خاطر یک چنین تصمیم منزجر کنندهای تصویب کرده و جو بایدن نیز باید آن را امضا کند.»
«مایک والتز»(مشاور امنیت ملی کاخ سفیدکابینه ترامپ) صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت از سوی دیوان لاهه را محکوم کرد.
«گزینه مشاور ملی کاخ سفید» در پستی در رسانههای اجتماعی ادعا کرد: «دیوان بینالمللی کیفری اعتباری نداشته و این اتهامات از سوی دولت آمریکا رد شدهاند.»
«تام کاتن»(سناتور جمهوریخواه آمریکایی) گفت:تنها تحریم کردن دادگاه کافی نیست،«از همه ابزارهای لازم و متناسب» برای آزاد کردن آمریکاییها و متحدانی که با حکم دادگاه بازداشت شدهاند استفاده کند.»
«جان فترمن»، سناتور ایالت پنسیلوانیا با عباراتی توهین آمیز به دیوان کیفری بینالمللی حمله و از اسرائیل حمایت کرده و مدعی شد که این دادگاه «هیچ اعتبار، جایگاه یا مسیری ندارد.»
«جارد موسکوویتز»، نماینده ایالت فلوریدا در کنگره ایالات متحده ادعا کرد دیوان بینالمللی کیفری «استاندارد دوگانه یهودستیزانه» اعمال کرده و «جکی روزن»، سناتور ایالت نوادا از بایدن خواست «از اختیار خود استفاده کرده تا پاسخ سریعی به این دست درازی بدهد.»
«ریچی تورس»، قانونگذار نیویورکی کنگره هم دیوان بینالمللی کیفری را متهم کرد به اینکه «دفاع شخصی را جرم انگاری کرده است.»
چین
«لین جیان»(سخنگوی وزارت خارجه چین) در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره صدور قرار بازداشت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل توسط دیوان کیفری بینالمللی گفت: «پکن امیدوار است که دیوان بینالمللی کیفری از موضعی بیطرف و عادلانه حمایت کند و از اختیارات خود مطابق با قانون استفاده کند.»
«سخنگوی وزارت خارجه چین» با تاکید بر اینکه «ما همیشه در کنار قوانین بینالمللی ایستادهایم و با هر اقدامی که نقض قانون باشد، از جمله هدف قرار دادن غیرنظامیان و تاسیسات، مقابله میکنیم و بحران انسانی بیسابقهای در غزه رخ میدهد»، خاطرنشان کرد: «فاجعه انسانی در غزه در حال بدتر شدن است و ما از همه طرفها میخواهیم قطعنامه شورای امنیت برای آتشبس و کاهش تنش بدون قید و شرط را اجرا کنند.»
چین که مانند اسرائیل و آمریکا، عضوی از دیوان کیفری بینالمللی نیست، اعلام کرد: «از هر گونه تلاش جامعه بینالملل در مورد مساله فلسطین که برای دستیابی به انصاف و عدالت و حمایت از اقتدار حقوق بینالملل کمک میکند، حمایت میکند.»
سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: آمریکا که از صدور حکم قضایی علیه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه حمایت اما با صدور قرار بازداشت برای نتانیاهو مخالفت میکند، پکن به طور مداوم با برخی کشورها زمانی مخالفت میکند که آنها از قوانین بینالمللی که مناسب خودشان باشد، استفاده میکنند« اینها درگیر استانداردهای دوگانه هستند.»
انگلیس
سخنگوی نخستوزیر انگلیس(کییر استارمر) ، بدون اینکه تأیید کند آیا بریتانیا حکمهای جلب را اجرا خواهد کرد یا نه، تصریح کرد بریتانیا به استقلال دیوان کیفری بینالمللی احترام میگذارد.
واکنش دفتر نخست وزیراسرائیل
دفتر نتانیاهو در بیانیهای گستاخانه این اقدام را «ضدیهودی» توصیف کرده است و افزود اسرائیل با انزجار اقدامات پوچ و دروغینی که توسط دیوان کیفری بینالمللی علیه آن مطرح شده را رد میکند. گالانت هم مطابق انتظار تصریح کرد اسرائیل این جنگ را تا دستیابی به تمامی اهداف ادامه خواهد داد.
اردن
«ایمن صفدی»(وزیر امور خارجه اردن) گفت که تصمیم دیوان کیفری بینالمللی باید مورد احترام و اجرا قرار گیرد و تأکید کرد فلسطینیها سزاوار عدالت هستند
آفریقای جنوبی
این کشور، در بیانیهای، از تصمیم دیوان کیفری بینالمللی استقبال کرد و آن را گامی مهم به سوی عدالت برای جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی در فلسطین دانست.
در ادامۀ این بیانیه آمده است: آفریقای جنوبی تعهد خود به قوانین بینالمللی را تایید کرده و از تمام کشورهای عضو میخواهد که بر اساس تعهدات خود در اساسنامه رم عمل کنند. ما از جامعه جهانی میخواهیم که حاکمیت قانون را رعایت کرده و مسئولیتپذیری در قبال نقض حقوق بشر را تضمین کند.
ترکیه
«رجب طیب اردوغان»(رئیسجمهور ترکیه) بعدازظهر روز شنبه(۳ آذر ۱۴۰۳) طی یک سخنرانی در نماشگاه بینالمللی سازمانهای جامعه مدنی در فرودگاه آتاترک در استانبول گفت: «اسرائیل روزبهروز جنایتهایش را در نوار غزه گسترش میدهد. فلسطینیان در نوار غزه در گرسنگی و تشنگی بیسابقهای به سر میبرند.»
رئیسجمهور ترکیه در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به صدور حکم بازداشت نخستوزیر و وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی گفت: «ما از تصمیم دیوان کیفری بینالمللی در صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و گالانت حمایت میکنیم و خواهان اجرای فوری آن هستیم.»
ایرلند
نخستوزیر ایرلند، سایمون هریس، گفت که این احکام «گامی بسیار مهم» هستند و تأکید کرد کشورش به نقش دیوان کیفری بینالمللی احترام میگذارد و هرکس در موقعیتی باشد که به این دیوان کمک کند باید آن را با فوریت انجام دهد.
آرژانتین
رئیسجمهور آرژانتین، خاویر میلی، در بیانیهای عجیب در پلتفرم ایکس نوشت که کشورش «اعتراض شدید خود را» به این تصمیم اعلام میکند.
اتریش
هر چند الکساندر شالنبرگ، وزیر امور خارجه اتریش، اعلام کرد بهعنوان یکی از طرفهای اساسنامه رم، اتریش موظف به اجرای احکام جلب دیوان کیفری بینالمللی است، اما این حکم را غیرقابلفهم و خندهدار توصیف کرد.
بلژیک
«هاکان فیدان»(وزیر امور خارجه بلژیک) و «آنتونی بلینکن»(وزیر امور خارجه آمریکا)
وزارت امور خارجۀ بلژِیک از این حکم حمایت کرد و در ایکس نوشت: در مبارزه با مصونیت از مجازات، هرجا که جنایتی رخ دهد، اولویت بلژیک است که به طور کامل از کار دیوان کیفری بینالمللی حمایت کند. افرادی که مسئول جنایات مرتکبشده در اسرائیل و غزه هستند، باید بدون توجه به اینکه آنها چه کسانی هستند، در بالاترین سطح تحت پیگرد قرار گیرند.
کانادا
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، گفت: واقعاً مهم است که همه به قوانین بینالمللی پایبند باشند و افزود کانادا به احکام دادگاههای بینالمللی عمل خواهد کرد.
مجارستان
«پیتر سیارتو»(وزیر امور خارجه مجارستان) تصمیم دیوان کیفری بینالمللی را محکوم کرده و آن را شرمآور و مضحک توصیف کرد و این تصمیم را غیرقابل پذیرش خواند.
«ویکتور اوربان»(نخستوزیر مجارستان)،اعلام کرد» از نتانیاهو دعوت خواهم کرد تا به مجارستان سفر کند و حکم جلب دیوان کیفری بینالمللی را به چالش میکشم.
اتحادیه اروپا
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت احکام دیوان کیفری بینالمللی سیاسی نیستند و باید مورد احترام قرار گرفته و اجرا شوند.
«جوزپ بورل»رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و«ینس استولتنبرگ»(دبیرکل ناتو)
«مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا» اظهار داشت: این تصمیم یک تصمیم الزامآور است و همه کشورها، همه کشورهای عضو این دادگاه، که شامل تمام اعضای اتحادیه اروپا میشود، موظف به اجرای این حکم دادگاه هستند.
«ورا جوروا» کمیسر ارشد در اتحادیه اروپا یه «یورو نیوز» گفت: «عدم تبعیت از دستور دیوان کیفری بینالمللی، تعهدات بینالمللی را نقض میکند و به وجهه آن آسیب میزند.»
او خطاب به نخستوزیر مجارستان افزود: «این وظیفه شماست که از دستور دیوان کیفری بینالمللی تبعیت کنید. سیاستمداران مسئول از تعهدات بینالمللی خود آگاه هستند.»
فرانسه
کریستف لوموان، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه، گفت این کشور «بر اساس اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی» عمل خواهد کرد.
با این حال، او از اظهار نظر درباره اینکه آیا فرانسه نتانیاهو را در صورت سفر به این کشور بازداشت خواهد کرد یا خیر، خودداری کرد و گفت این موضوع از نظر قانونی پیچیده است.
آلمان
استفن زایبرت، سخنگوی دولت آلمان هرچند تأکید کرد رابطۀ منحصربهفرد و مسئولیتی بزرگ در قبال اسرائیل داریم، اما اعلام کرد این کشور «با دقت» احکام جلب دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو و گالانت را بررسی خواهد کرد. دولت فدرال در تدوین اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی نقش داشته و یکی از بزرگترین حامیان این دیوان است.
ایتالیا
«آنتونیو تاجانی»(وزیر امور خارجه ایتالیا) گفت که رم با متحدان خود تصمیم خواهد گرفت که چگونه این حکم را تفسیر کرده و به طور مشترک عمل کنند وی تأکید کرد ما از دیوان کیفری بینالمللی حمایت میکنیم... این دادگاه باید نقش حقوقی ایفا کند و نه نقش سیاسی.
هلند
«کاسپار فلدکامپ»(وزیر امور خارجه هلند)گفت که کشورش به استقلال دیوان کیفری بینالمللی احترام میگذارد و تصریح کرد: بر اساس احکام جلب عمل خواهیم کرد. ما به طور کامل از اساسنامه رم و دیوان کیفری بینالمللی پیروی میکنیم.
نروژ
«هاکان فیدان»(وزیر امور خارجه بلژیک)و«اسپنبارت ایدی»(وزیر خارجه نروژ)
«اسپن بارت ایده»(وزیر امور خارجه نروژ) گفت مهم است که دیوان کیفری بینالمللی ماموریت خود را به روشی سنجیده انجام دهد. من اعتماد دارم که این دادگاه پرونده را بر اساس بالاترین استانداردهای محاکمۀ عادلانه پیش خواهد برد.
سوئد
«ماریا مالمر استنرگارد»(وزیر امور خارجه سوئد) از این حکم دادگاه حمایت کرد و دربارۀ تحت تعقیب بودن گالانت و نتانیاهو افزود: مقامات اجرایی سوئد تصمیم میگیرند که آیا افراد تحت حکم جلب دیوان کیفری بینالمللی در قلمرو سوئد بازداشت شوند یا نه.
سوئیس
دفتر فدرال عدالت سوئیس اعلام کرد که طبق اساسنامه رم، موظف به همکاری با دیوان کیفری بینالمللی است و بنابراین در صورت ورود نتانیاهو، گالانت یا مصری به سوئیس، باید آنها را بازداشت کرده و مراحل استرداد به دادگاه را آغاز کند.
سازمان ملل
«فرانچسکا آلبانزه»(گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور فلسطین) دربارۀ صدور این حکم گفت حس و لحظهای فوقالعاده بود و این چنین ابراز خوشحالی کرد.
«گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور فلسطین» افزود: میخواهم به قربانیان بیشمار جنگ غزه و تلاشهای مستمر سازمانهای حقوق بشر فلسطینی که بدون آنها امیدی که امروز با تصمیم دیوان کیفری بینالمللی به وجود آمده، به وقوع نمیپیوست ادای احترام کنم.
«سخنگوی دبیر کل سازمان ملل، آنتونیو گوترش»، به نقل از وی گفت: گوترش به کار و استقلال دیوان کیفری بینالمللی احترام میگذارد.
سازمان عفو بینالملل
سازمان عفو بینالملل در ایکس اعلام کرد که چرخهای عدالت بینالمللی بالاخره به دنبال کسانی افتاده است که به ارتکاب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در فلسطین و اسرائیل متهم هستند.
این سازمان افزود: هیچگونه "پناهگاه امنی" برای کسانی که متهم به ارتکاب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت هستند، وجود ندارد.
دیدهبان حقوق بشر
سازمان دیدهبان حقوق بشر گفت: احکام جلب دیوان کیفری بینالمللی علیه مقامات ارشد اسرائیلی و یک مقام حماس، تصوری را که برخی افراد از دسترسی به عدالت خارج هستند، از بین میبرد.
تشکیلات خودگردان فلسطین
تشکیلات خودگردان فلسطین هم اعلام کرد تصمیم دیوان کیفری بینالمللی نمایانگر امید و اعتماد به حقوق بینالملل و نهادهای آن است.
حماس
جنبش مقاومت حماس از تصمیم صدور حکم جلب نتانیاهو و گالانت استقبال کرد و آن را گامی مهم به سوی عدالت توصیف کرده است.
«باسم نعیم»(عضو دفتر سیاسی حماس) در بیانیهای گفت: «[این] گامی مهم به سوی عدالت است و میتواند به طور کلی به جبران حقوق قربانیان منجر شود، اما اگر با تمام ابزارها توسط همه کشورهای جهان حمایت نشود، محدود و نمادین باقی میماند.
حماس همچنین از دیوان کیفری بینالمللی خواست تا دامنه اقدامات خود را به دیگر مقامات اسرائیلی گسترش دهد.
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:دیوان لاهه(علاوه برنتانیاهو وگالانت)برای یکی ازرهبران حماس(محمد ضیف) نیر حکم صادرکرده است!.
یورو نیوز نوشت:دیوان لاهه روز پنجشنبه بنیامین نتانیاهو، یوآو گالانت و «محمد ضیف» از رهبران حماس را به «جنایت علیه بشریت» طی جنگ غزه در ۱۳ ماه گذشته متهم کرد.
در قرار بازداشت صادر شده برای نخستوزیر و وزیر دفاع پیشین اسرائیل آمده است که شواهدی وجود دارد که نشان میدهد آنها از «گرسنگی دادن به عنوان سلاح جنگی» در جریان درگیریها غزه استفاده کردهاند.
طوفان الاقصی
بیش از ۴۴ هزار فلسطینی از ۱۳ ماه پیش تاکنون در نوار غزه کشته شدهاند. جنگ غزه در پی حمله جنگجویان حماس به اسرائیل در روز ۷ اکتبر ۲۰۲۳(۱۵ مهر ۱۴۰۲) آغاز شد.
«کریم خان»(دادستان دیوان کیفری بین المللی لاهه) حکم بازداشت نتانیاهو(نخست وزیراسرائیل) یوآو گالانت(وزیر دفاع-معزول- اسرائیل) را صادر کرد.