مرگ انقلاب ۷۴ ساله کمونیسم:«استقلال ازبکستان» درپی فروپاشی اتحادجماهیرشوروی ۲۵ دسامبر ۱۹۹۱( ۰۴ دی ۱۳۷۰)
سفررئیس جمهورازبکستان(شوکت میرضیایف)به ایران بعداز۲۰ سال
اولین سفر رئیس جمهور ازبکستان پس از استقلال این کشور به ایران نقطه عطفی در توسعه روابط دوجانبه و منطقهای تاشکند و تهران خواهد شد.
سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور بعد از ظهر امروز یکشنبه((۲۸ خرداد ۱۴۰۲)) در جریان سفر رسمی شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان به ایران، در نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه دو کشور، روابط ایران و ازبکستان را تاریخی و تمدنی و برخاسته از باورهای دو ملت توصیف و با اشاره به ظرفیتهای خوب دو کشور در جهت توسعه همکاری، این سفر را گام مهمی در جهت تعمیق روابط جمهوری اسلامی ایران و ازبکستان عنوان کرد.
رئیس جمهور در ادامه سفر همتای ازبکستانی خود به ایران پس از ۲۰ سال، هدفگذاری برای دو برابر شدن مبادلات تجاری در گام اول و برنامهریزی برای افزایش حجم آن به سه میلیارد دلار را به فال نیک گرفت و با اشاره به توافق دو کشور برای تجارت ترجیحی، از وزرای مربوطه دو طرف خواست طی دو هفته آینده لیستی از کالاها را برای تعرفه ترجیحی میان دو کشور را اعلام کنند.رئیسی همچنین با تاکید بر لزوم تهیه نقشه راه برای گسترش همکاریها و عملی شدن تفاهمات صورت گرفته میان دو کشور، حضور پر رنگ و موفقیتآمیز ایران در نمایشگاه بینالمللی صنعتی در تاشکند را نشانه عزم جدی ایران در جهت توسعه روابط اقتصادی و تجاری با ازبکستان عنوان کرد.رئیس جمهور با بیان اینکه پیشرفتهای ازبکستان مایه خرسندی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود، بر پیگیری توافقات انجام شده میان دو کشور در حوزههای اقتصادی و تجاری، حمل و نقل و ترانزیت، علم و فناوری، کشاورزی، تجهیزات پزشکی و دارویی در جهت توسعه روابط و تبادل ظرفیتها تاکید کرد.
«شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان بنابه دعوت «سید ابراهیم رئیسی» امروز یکشنبه(۲۸ خرداد ۱۴۰۲) طی یک سفر رسمی به تهران سفر کرد.
آقای "شوکت میرضیایف" رئیس جمهور ازبکستان نیز در این نشست، فاصله طولانی مدت ۲۰ ساله برای سفر به ایران را ناشی از عدم توجه و غفلت گذشتگان برای استفاده از ظرفیتهای متقابل دو کشور دانست و با بیان اینکه ازبکستان به تجربیات موفق ایران در مسیر پیشرفت نیاز دارد، بر علاقهمندی این کشور برای توسعه همکاری با جمهوری اسلامی ایران در زمینههای علمی، فناوری، حمل و نقل، زیرساختهای انرژی، پزشکی و کشاورزی تاکید کرد و از شرکتهای ایرانی و فعالان بخش خصوصی ایران برای مشارکت در طرحهای اقتصادی ازبکستان دعوت کرد.
۲۳ شهریور ۱۴۰۱ «سید ابراهیم رئیسی» نیز به ازبکستان سفر کرد. این سفر از این جهت حائز اهمیت بود که آن در سال جشن سی امین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور و همچنین امضای تفاهم نامه عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای در نشست «سمرقند» انجام شد.
آیت الله رئیسی(رئیس جمهورایران) و ولادیمیرپوتین(رئیس جمهورروسیه)۲۳ شهریور ۱۴۰۱سمرقند
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر: رئیس جمهور که از روز چهارشنبه ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ برای شرکت در اجلاس سازمان همکاری شانگهای به ازبکستان سفر کرده، امروز با مقامات عالی رتبه کشورهای حاضر در این اجلاس دیدار و گفت و گو کرد.
دیداررئیس جمهورایران(سید ابراهیم رئیسی)بارئیس جمهورازبکستان(شوکت میرضیایف)۲۳ شهریور ۱۴۰۱
نشست شورای روسای جمهور کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای امروز جمعه ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۲( ۲۵ شهریور ۱۴۰۱) به ریاست «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان در شهر «سمرقند» آغاز شد.
خبرگزاری فارس(۲۸ خرداد ۱۴۰۲)نوشت: گفت و گوهای ایران و ازبکستان مثمر ثمر و با روحیه سازنده در سطح عالی برگزار شد. در نتیجه این دیدار ۱۸ سند در زمینه های مختلف همکاری های متقابل امضا شد. میرضیایف و ابراهیم رئیسی بیانیهای مشترک را امضا کردند که در آن توافقات اصلی درج و وظایف بلندمدتی برای گسترش بیش از پیش همکاریهای چندجانبه بین دو کشور تعیین شد. این توافقنامه ها پایه محکمی را برای گسترش بیش از پیش همکاری های دوجانبه و همچنین همکاری های متقابل در قالب های چند جانبه ایجاد کرد.
ازبکستان و ایران در چارچوب سازمان های بین المللی از جمله سازمان ملل متحد، سازمان همکاری اسلامی، سازمان همکاری اقتصادی، سازمان همکاری شانگهای و دیگر مسایل روز دستور کار منطقهای و بینالمللی همکاری می کنند. دیدگاه های طرفین در مورد حل و فصل اوضاع افغانستان نزدیک است. هر دو کشور خواستار حل و فصل مشکلات افغانستان از طریق راه های مسالمت آمیز و دیپلماتیک، از طریق تسریع همگرایی افغانستان در جامعه بین المللی هستند.
هم اکنون در روابط ازبکستان و ایران تنوع بخشی مسیرهای همکاری ها مشاهده می شود. علاوه بر شراکت سیاسی و تجاری و اقتصادی، روابط در زمینه حمل و نقل، همکاری های متقابل در مسائل منطقهای و بین المللی، گفتگوهای بین پارلمانی نیز بین این دو کشور ایجاد شده است. در پارلمانهای دو کشور گروه های دوستی مربوطه تشکیل شده است. رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در سال گذشته میلادی برای اولین بار به ازبکستان سفر کرد.
همچنین دیالوگ سازنده منظمی بین وزارتخانههای امور خارجه در قالب رایزنیهای سیاسی برقرار شده است که آخرین آن روزهای ۱۷ و ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ ( ۸ و ۹ مارس ۲۰۲۱) در شهر «تهران» برگزار شد.
ایران بزرگترین اقتصاد خاورمیانه و عضو کلیدی سازمان همکاری اقتصادی است. این کشور یکی از پیشرفته ترین کشورهای منطقه از نظر فناوری است که دارای ذخایر بزرگ نفت و گاز طبیعی و همچنین موقعیت استراتژیک مهمی در اوراسیا است. در این راستا، توسعه و گسترش همکاریهای تجاری، اقتصادی و سرمایه گذاری و همچنین تعامل در بخش حمل و نقل و لجستیک، چشم انداز خوبی را برای هر دو شریک باز میکند.
هم اکنون در ازبکستان ۳۹۷ شرکت با سرمایه سرمایه گذاران ایرانی از جمله ۲۱۲ شرکت مشترک و ۱۸۵ شرکت با صد درصد سرمایه ایرانی فعالیت می کنند. در سال ۲۰۲۲ میلادی ۱۰۵ شرکت جدید ایرانی به ثبت رسیده است که این رقم نسبت به ۵ سال گذشته ۳ برابر رشد داشته است.
طی سه سال گذشته مبادلات بازرگانی تقریباً دو برابر رشد داشته است. در پایان سال ۲۰۲۲ میلادی(آذر ۱۴۰۱) این شاخص از سطح ۴۳۵ میلیون دلار فراتر رفت، در سه ماهه اول سال جاری میلادی در سطح بیش از ۱۱۳ میلیون دلار قرار گرفته است.
در تاریخ ۱۰ خرداد ماه امسال (۳۱ می ۲۰۲۳) پانزدهمین نشست کمیسیون بین دولتی در همکاریهای اقتصادی و بازرگانی، علمی و فنی بین ازبکستان و ایران در «تاشکند» برگزار شد.
همچنین برای تامین رشد پایدار مبادلات بازرگانی طرفین در مورد امضای برنامه اقدامات عملی برای رساندن مبادلات بازرگانی به یک میلیارد دلار در سال، تسریع تصویب موافقتنامه تجارت ترجیحی و همچنین برگزاری نمایشگاه های «ساخت ایران» و «ساخت ازبکستان» در قلمرو دو کشور به توافق رسیدند. اقدامات مشخصی برای تعمیق همکاری های متقابل در زمینه های کشاورزی و امنیت غذایی، توسعه تعامل در زمینه فرهنگی ترسیم شده است.
توسعه روابط در حوزه حمل و نقل و ترانزیت با ایران یکی از وظایف مهم است. بنادر خلیج فارس برای ازبکستان که به دریاهای آزاد و اقیانوس ها دسترسی ندارد، از اهمیت راهبردی برخوردار است. بنادر ایران راهی امن و کوتاه برای رسیدن به این هدف هستند.
طرف ازبکی همچنین چشم انداز همکاری های موفقیت آمیز بر اساس تعاونی تولیدی بین مناطق آزاد اقتصادی ایران «کیش»، «چابهار»، «ارس» و مناطق آزاد اقتصادی «نوایی» و «انگرن» در ازبکستان را نیز بررسی میکند.
وظایف تعمیق همکاری های صنعتی بین کارآفرینان ازبکستان و ایران در حال حل و فصل است. بخش زراعتی و صنعتی، مدیریت منابع آب، تولید مصالح ساختمانی، متالورژی، ماشین سازی، صنایع سبک و پزشکی زمینه های اولویت دار در این حوزه میباشند.
شرکت های ایرانی علاقه مند به همکاری های متقابل در صنایع چرم و کفش و خز هستند.
در تاریخ ۱۹ تا ۲۱ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ ( ۹ و ۱۱ می ۲۰۲۲ ) اولین نمایشگاه تخصصی دستاوردهای ایران در حوزه صنعت و تولید در مرکز نمایشگاهی «اوزاکسپومرکز» شهر «تاشکند» برگزار شد.
در تاریخ ۲۹ تیرماه سال ۱۴۰۱ (۲۰ جولای ۲۰۲۲) در چارچوب سفر «سورنا ستاری» معاون سابق علمی و فناوری ریاست جمهوری به ازبکستان همایش علمی و نوآوری ایران و ازبکستان با حضور نمایندگان 30 شرکت نوآور ایرانی برگزار شد. همچنین برای شراکت بین مناطق دو کشور توجه خاص مبذول شده است. همچنین برای این منظور یک «نقشه راه» مربوطه در دست تنظیم است.
شایان ذکر است که روابط ایران با ازبکستان نه تنها روابط منطقه ای، بلکه یک روابط عمیق فرهنگی و تمدنی نیز است. اشتراکات تاریخی و فرهنگی بین ایران و ازبکستان برای گسترش همکاری های فرهنگی کمک میکند.
در حال حاضر همکاری ها در جهت پیشبرد فرهنگ مدرن دو مردم در حال گسترش است. فرهنگیان ایرانی به طور منظم در جشنواره های بین المللی که در ازبکستان برگزار می شود، به ویژه در جشنواره بین المللی موسیقی «شرق ترانالاری» و جشنواره بین المللی مقام شرکت میکنند. صنعتگران ایرانی در جشنواره بین المللی صنایع دستی که در «خقند» برگزار می شود، حضور فعال دارند.
همکاری های متقابل در زمینه های علم، فناوری و نوآوری به عنوان یکی از زمینه های امیدوار کننده جدید روابط دوجانبه شکل گیری می شود. از جمله سفر هیأت ازبکستان به ایران روزهای ۲۸ اسفند۱۴۰۰ تا اول فروردین ۱۴۰۱ ( ۱۴ و ۱۷ مارس ۲۰۲۲) در توسعه روابط در این زمینه صفحه جدیدی گشود.
در چارچوب مطالعات میراث اسلامی بین مؤسسات علمی ایران و مرکز تمدن اسلامی در «تاشکند» همکاری های متقابل برقرار شده است.
همکاری های مثمر ثمر بین دانشگاه خاورشناسی به نام برونی ازبکستان و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و همچنین بنیاد ابن سینا دو کشور ایجاد شده است.
در یک کلام، دو کشور مصمم به گسترش و تحکیم روابط همکاری همه جانبه مبنی بر همخوانی منافع ملی دو کشور در زمینههای سیاسی، تجاری، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی هستند.
در این زمینه، سفر امروز رئیس جمهور ازبکستان به ایران بدون شک به همکاری های همه جانبه ازبکستان و ایران جهش تازه ای خواهد داد و برای رشد اعتماد بین دو کشور و تحکیم امنیت در منطقه کمک خواهد کرد.
جمهوری اسلامی ایران استقلال ازبکستان را در تاریخ ۲۵ دسامبر ۱۹۹۱(۰۴ دی ۱۳۷۰) به رسمیت شناخته و در تاریخ ۱۰ می ۱۹۹۲(۲۰ اردیبهشت ۱۳۷۱) بین این دو کشور روابط سیاسی برقرار شده است.
استقلال ازبکستان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:چگونگی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی
مردمی که در شامگاه ۲۵ دسامبر ۱۹۹۱( ۰۴ دی ۱۳۷۰) در «میدان سرخ »برفی مسکو قدم میزدند از دیدن یکی از مهمترین لحظات قرن بیستم شگفت زده شدند: پرچم سرخ شوروی از کرملین پایین کشیده شد و جای آن را پرچم سه رنگ فدراسیون روسیه گرفت.
« مرگ انقلاب ۱۹۱۷ روسیه»در۷۴ سالگی دقایقی قبل، میخائیل گورباچف، رئیس جمهور شوروی، در یک سخنرانی زنده تلویزیونی خطاب به مردم استعفای خود را اعلام کرد و بر تاریخ ۷۴ ساله اتحاد جماهیر شوروی مهر پایان زد« مرگ انقلاب ۱۹۱۷ روسیه»
برای اطلاعات بیشترازچگونگی فروپاشی شوروی به این لینک مراجعه کنید:
«دیداررئیس جمهور ازبکستان با آیت الله خامنه ای»(رهبرانقلاب)
رهبر انقلاب : ایران به راحتی میتواند ازبکستان را به آبهای آزاد متصل کند
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر امروز یکشنبه( ۲۸ خرداد ۱۴۰۲) در دیدار «شوکت میرضیایف» رئیسجمهور ازبکستان و هیأت همراه، با اشاره به قرابت بینظیر تاریخی، فرهنگی و علمی دو کشور ایران و ازبکستان گفتند: باید از این زمینههای مشترک برای گسترش روابط در بخشهای مختلف استفاده شود.
رهبر انقلاب اسلامی با اظهار خرسندی از تجدید حیات ارتباط دو کشور بعد از یک وقفه طولانی افزودند: متأسفانه سالهای متمادی روابط ایران و ازبکستان بسیار محدود بود و امیدواریم این سفر و گفتوگوهای انجام شده در تهران، سرآغاز یک آینده بهتر در روابط دو کشور باشد.
حضرت آیتالله خامنهای گفتند: جمهوری اسلامی ایران توانایی این را دارد که ازبکستان را از طریق ترکمنستان و افغانستان، به راحتی به آبهای آزاد متصل کند، ضمن آنکه زمینههای همکاری فراتر از تجارت و حمل و نقل است و میتوان با ابتکارات مختلف در بخش علم و فناوری و بخشهای دیگر همکاریهای بیشتری داشت.
ایشان خاطرنشان کردند: البته گسترش روابط ایران و ازبکستان، مخالفانی هم دارد، اما باید بدون اعتنا به این مخالفتها و براساس مصلحت دو کشور، تصمیم گرفت و همکاریها را تا آنجا که امکان دارد، گسترش داد.
در این دیدار که حجتالاسلام والمسلمین رئیسی رئیسجمهور نیز حضور داشت، «شوکت میرضیایف» دیدار خود با رهبر انقلاب را یک دیدار تاریخی خواند و گفت: ما هم از وقفهای که در روابط دو کشور و کاهش همکاریها وجود داشت، متأسف بودیم و امیدواریم با گفتوگوهایی که در تهران انجام شد، گامهای بلندی را برداریم و همکاریها در زمینههای تجاری، حمل و نقل، علم و فناوری و گردشگری به سطح شایسته و مطلوب خود برسد.
رئیسجمهور ازبکستان با تجلیل از ایستادگی ملت ایران در برابر تحریمها افزود: دستاوردهای ملت ایران بهویژه در حوزه علم و فناوری که بخشهایی از آن را در نمایشگاه برپا شده دیدم، نشان میدهد یک ملت تحت راهنماییهای خردمندانه رهبر خود و با اتحاد میتواند بهرغم همه فشارها به اهداف بزرگ برسد.