پیراسته فر

خبری تحلیلی

پیراسته فر

خبری تحلیلی

حمایت روسیه(امارات)جزایر۳گانه ایران/خنجری ازپشت

روسیه ازتلاش‌های امارات برای حل مسئله جزایر سه گانه از طریق مذاکرات دو جانبه با ایران یا دادگاه بین المللی حمایت می‌کنند.

روسیه به همان چاله‌ای افتاد که چین افتاده بود.

نشست مشترک وزیران خارجه روسیه و ۶ عضو شورای همکاری خلیج فارس روز دوشنبه(۱۹ تیر ۱۴۰۲) در مسکو برگزار شد.

خنجری ازپشت روسیه(جزایرسه گانه)حمایت ازادعای امارات

حمایت روسیه از موضع امارات در قبال جزایر ۳گانه(ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک)با واکنش وزارت خارجۀ ایران مواجه و حتی سفیر روسیه نیز به وزارت خارجه احضار شده است.

وزیران خارجه روسیه و ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس (کویت، عربستان سعودی، بحرین، قطر، امارات و عمان) در بیانیه مشترک گفته اند از "تلاش‌های امارات برای حل مسئله جزایر سه گانه از طریق مذاکرات دو جانبه با ایران یا دادگاه بین المللی" حمایت می‌کنند.

جزایرسه گانه ایران

در بیانیه پایانی نشست مشترک وزیران خارجه روسیه و ۶ کشور جنوب خلیج فارس در مسکو آمده است: " وزیران شرکت کننده در نشست از همه تلاش‌های مسالمت آمیز از جمله ابتکار دولت امارات و تلاش‌های این کشور برای دست یابی به حل مسالمت آمیز مسئله جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از طریق مذاکرات دو جانبه(با ایران)یا دادگاه بین المللی عدالت، براساس قواعد حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل متحد برپایه مشروعیت بین المللی حمایت می‌کنند".

نشست مشترک وزیران خارجه روسیه و ۶ عضو شورای همکاری خلیج فارس روز دوشنبه(۱۹ تیر ۱۴۰۲) در مسکو برگزار شد. در پایان این نشست، بیانیه مشترک دو طرف درباره موضوعات مختلف منتشر شد.

«جزایر۳ گانه ایران»(تُنب بزرگ ،تُنب کوچک وابوموسی)خلیج فارس

احضار سفیر روسیه(الکسی ددوف) به وزارت امور خارجه ایران۲۱ تیر ۱۴۰۲

فارس نوشت: مطالب مندرج در بیانیه پایانی ششمین دور گفت‌وگوهای راهبردی وزرای خارجه روسیه و‌ کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس درباره جزایر سه گانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، صبح امروز چهارشنبه(۲۱ تیر ۱۴۰۲)«الکسی ددوف»(سفیر روسیه در تهران) را به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران کشاند.

نشست مشترک وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه در مسکو برگزار شد. در بیانیه مشترک این نشست باز هم درباره جزایر سه‌گانه ایرانی مطالبی عنوان شد که واکنش ناصر کنعانی سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران را به همراه داشت. در این نشست از تلاش‌های امارات عربی متحده برای راه‌حل مسالمت‌آمیز به منظور حل مسأله جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از طریق گفت‌وگوهای دوجانبه و یا مجامع بین‌المللی حمایت شده است.

در همین ارتباط صبح روز «الکسی ددوف»(سفیر روسیه در تهران) از سوی «علیرضا عنایتی»(دستیار امیرعبداللهیان و مدیرکل خلیج فارس) به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران به مطالب مندرج در بیانیه مذکور به سفیر روسیه در تهران ابلاغ شد.

«الکسی ددوف»(سفیر روسیه در تهران)و «کاظم جلالی»(سفیر ایران در مسکو)

عنایتی در احضار سفیر روسیه به وزارت امور خارجه با تأکید بر تعلق ابدی جزایر سه گانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، به خاک جمهوری اسلامی ایران، خواستار تصحیح موضع فدراسیون روسیه نسبت به این موضوع شد.

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:«علیرضا عنایتی» دستیار وزیر و مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه(۱ خرداد ۱۴۰۲) به عنوان سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در ریاض شده بود وحالا چرا اینطورشده-دوباره به پُست سابق برگشته!؟.

 سفیر روسیه در تهران هم ضمن تأکید بر احترام به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران گفت که مراتب را در اسرع وقت به مسکو منتقل خواهد کرد.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه روزسه‌شنبه(۲۰ تیر ۱۴۰۲) مطالب مندرج در بیانیه مشترک کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و روسیه در خصوص جزایر سه گانه ایرانی را مردود خواند و بر تعلق ابدی این جزایر به ایران تأکید کرد و گفت: صدور اینگونه بیانیه‌ها با روابط دوستانه ایران و همسایگان مغایرت دارد. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر استمرار سیاست حسن همسایگی و احترام متقابل، توسعه و ثبات منطقه را مسؤولیت جمعی کشورهای منطقه می‌داند.

تسلیم استوارنامه سفیر جدید روسیه به وزیر امور خارجه ایران

«الکسی دی دوف»(سفیر فدراسیون روسیه) در کشورمان امروز( ۹ آبان ۱۴۰۱) در شروع ماموریت خود در جمهوری اسلامی ایران با دکتر حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دیدار و رونوشت استوارنامه خود را تسلیم کرد.

مسئولان کشورهای خارجی(روسیه) هرگز نباید به خود جرأت دهند که درباره سرزمین ایران(جزایر۳ گانه) اظهارات سخیف داشته باشند.

«حجت الاسلام سید حسن خمینی» در حاشیه دیدار اعضای تیم نوجوانان فوتبال ایران در مصاحبه با خبرنگار جماران(۲۲ تیر ۱۴۰۲) در پاسخ به سوالی در خصوص ادعاهای اخیر نسبت به جزایر سه گانه گفت: بحث دفاع از تمامیت ارضی کشور و حفظ هر وجب از سرزمین ایران موضوعی است که مردم ایران بر سر آن با کسی تعارف ندارند. مسئولان کشورهای خارجی هرگز نباید به خود جرأت دهند که درباره سرزمین ایران اظهارات سخیف داشته باشند.

اگر روسیه قبل از آغاز جنگ اوکراین چنین موضعی در قبال جزایر سه‌گانۀ خلیج فارس اتخاذ می‌کرد، موضعش نهایتا با اعتراض وزارت خارجۀ ایران مواجه می‌شد. اما الان نه فقط موضعی علیه ایران، بلکه موضعی خلاف انتظار اتخاذ کرده است.

چنین موضعی را چند ماه قبل، دولت چین هم اتخاذ کرد و به نظر می‌رسد چین و روسیه به هیچ وجه نمی‌خواهند رضایت جمهوری اسلامی ایران را به بهای از دست دادن رضایت کشورهای عربی منطقۀ خلیج فارس به دست آورند.

کودتای واگنر درروسیه

روسیه که این روزها مدام از اصطلاح "خنجر زدن از پشت" استفاده می‌کند، خودش هم در میانۀ جنگ اوکراین، با موضعی که علیه تمامیت ارضی ایران گرفت، نشان داد در خنجر زدن از پشت تبحر دارد!

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:منطقه دونباس(اوکراین)پوتین درآتش اختلافات واگنر-وزارت دفاع روسیه(ارتش مردمی-ارتش دولتی)

شب گذشته(شامگاه جمعه) ۲۳ ژوئن ۲۰۲۳(۲ تیر ۱۴۰۲) بود که «یوگنی پریگوژین»(رئیس‌ گروه نظامی واگنر) گفت حمله موشکی به مواضع این گروه در مناطق جنگی با اوکراین قربانیان زیادی در پی داشته است

«اختلاف سرآشپز باپوتین»اختلاف فرماندهان نظامی روسیه

فرمانده ارتش خصوصی روسیه:واگنر شهر (روستوف) را تا زمانی که (رئیس ستاد) گراسیموف و (وزیر دفاع) شویگو را دستگیر کند،درمحاصره خواهد داشت.

تنش بین «یوگنی پریگوژین»(رئیس گروه خصوصی نظامی واگنر) و وزارت دفاع روسیه

اختلاف درجنگ باخموت

بالاخره تنش بین «یوگنی پریگوژین»(رئیس گروه خصوصی نظامی واگنر) و وزارت دفاع روسیه به نقطه جوش رسید و رهبر واگنر اعلام کرد به تلافی حملات صورت گرفته علیه نیروهایش از سوی وزارت دفاع، انتقام می‌گیرد.

در یکی دو هفتۀ اخیر ابتدا پوتین شورش گروه واگنر را "خنجری از پشت" نامید و سپس یکی از مقامات سیاست خارجی روسیه، موافقت ترکیه با بازگشت پنج فرماندۀ گردان آزوف به اوکراین را با چنان تعبیری توصیف کرد.

در واقع روس‌ها در بحبوحۀ جنگ اوکراین انتظار نداشتند گروه واگنر و همین طور ترکیۀ اردوغان که سیاست متوازنی را در قبال آمریکا و روسیه دنبال می‌کرد، مواضعی اتخاذ کنند که آشکارا به زیان روسیه در جنگ باشد.

بنابراین پوتین دچار این احساس شده‌ که پریگوژین و اردوغان از پشت به او خنجر زده‌اند؛ چراکه ظاهرا خیال کرملین از بابت موضع‌گیری گروه واگنر و کشور ترکیه در قبال جنگ اوکراین راحت بود. گروه واگنر مزدور کرملین بود، ترکیه هم نشان داده بود می‌خواهد در میانۀ واشنگتن و مسکو، وسط‌بازی کند.

اما پریگوژین با شورش و حرکت به سمت مسکو، اقتدار پوتین را مخدوش کرد، اردوغان هم ابتدا فرماندهان گردان آزوف را به اوکراین بازگرداند و سپس موافقتش با پیوستن سوئد به ناتو اعلام کرد.

اما موضع روسیه در قبال جزایر سه‌گانۀ خلیج فارس، آن هم در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران از سوی غرب متهم است به حمایت نظامی از روسیه در جنگ اوکراین، شگفت‌انگیز است. روسیه به خوبی می‌داند ایران از سوی غرب تحت فشار است برای تغییر موضع در قبال جنگ اوکراین.

اگرچه مقامات سیاسی کشورمان ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین را رد کرده‌اند، ولی حمایت لفظی جمهوری اسلامی از روسیه در این جنگ، قابل انکار نیست. اینکه روسیه به اوکراین حمله کند و وزارت خارجۀ ایران بگوید مقصر آغاز این جنگ، آمریکا و ناتو هستند، هر طور حساب کنیم، موضعی علیه تهاجم روسیه به اوکراین محسوب نمی‌شود.

شهرهای اوکراین را نیروی هوایی روسیه دارد نابود می‌کند، ولی رییس‌جمهور و وزیر خارجۀ ایران در اظهار نظرهایشان دربارۀ جنگ اوکراین، دربارۀ توسعۀ ناتو به سمت روسیه اظهار نگرانی کرده‌اند نه بابت کشته شدن مردم اوکراین و تخریب شهرهای این کشور در اثر بمباران و موشک‌باران نیروی هوایی روسیه.

اینکه اوکراین عضو ناتو شود، مشکل روسیه است نه مشکل ایران؛ زیرا ما همین الآن هم ناتو را بیخ گوش خودمان داریم. ترکیه عضو ناتو و همسایۀ ما است. اوکراین که کلی از ما فاصله دارد.

به هر حال مقامات سیاسی کشورمان تاکنون حملات نظامی روسیه به اوکراین را محکوم نکرده‌اند و به جای آن ترجیح داده‌اند غرب را بابت این حملات محکوم کنند. چنین موضعی، آشکارا تبعاتی دارد که جمهوری اسلامی ایران به هر دلیل پذیرش آن تبعات را مفیدتر از محکوم کردن حملات روسیه به اوکراین ارزیابی کرده است.

در چنین شرایطی، روسیه هم‌سو با کشورهای عربی منطقه، تمامیت ارضی ایران را زیر سؤال برده است. چنین اقدامی در این برهۀ زمانی، قطعا مصداق خنجر زدن از پشت است. اگر روسیه قبل از آغاز جنگ اوکراین چنین موضعی در قبال جزایر سه‌گانۀ خلیج فارس اتخاذ می‌کرد، موضعش نهایتا با اعتراض وزارت خارجۀ ایران مواجه می‌شد. اما الآن نه فقط موضعی علیه ایران، بلکه موضعی خلاف انتظار اتخاذ کرده است.

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:اولین روزجنگ اوکراین

Image:

روسیه دربامدادپنجشنبه ۲۴فوریه ۲۰۲۲(۵ اسفند ۱۴۰۰با ۱۹۰ هزار نیرو حمله به اوکراین را آغاز کرد.

Kyiv residents try to leave the city following missile strikes in the Ukrainian capital on Feb. 24. (Chris McGrath—Getty Images)

«اولین روز(شامگاه) حمله  روسیه به اوکراین» ۲۴فوریه ۲۰۲۲ در پی حملات موشکی در پایتخت اوکراین(کی یف)مردم درحال فرار ازشهر.

ایران بابت «جنگ اوکراین» تحت فشار است و روسیه در این شرایط خاص، تمامیت ارضی ایران را زیر سؤال برده است. اینکه سفیر روسیه پس از احضار به وزارت خارجۀ ایران، گفته است روسیه تمامیت ارضی ایران را به رسمیت می‌شناسد، مصداق حرف مفت است. اگر دولت روسیه تمامیت ارضی ایران را به رسمیت می‌شناخت، بیانیۀ شورای همکاری خلیج فارس را امضا نمی‌کرد.

اساسا باید پرسید روسیه در تاریخ خودش کی تمامیت ارضی ایران را به رسمیت شناخته است؟ زمان فتحعلی شاه قاجار و تحمیل معاهدات گلستان و ترکمنچای به دولت ایران؟ یا زمانی که ارتش سرخ استالین پس از اتمام جنگ جهانی دوم حاضر به خروج از تبریز نبود و با حمایت از مشتی تجزیه‌طلب، در پی الحاق آذربایجان ایران به آذربایجان شوروی بود؟

در واقع روسیه با امضای بیانیۀ شورای همکاری خلیج فارس، نشان داد همان طور که برای تمامیت ارضی اوکراین احترام قائل نبوده و دقیقا به همین دلیل در پی الحاق مناطق شرقی اوکراین به خاک خودش است، برای تمامیت ارضی ایران هم احترامی قائل نیست؛ ولو که فعلا انگیزه‌ای برای کاستن از تمامیت ارضی ایران نداشته باشد/عصرایران.

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر: روسیه درچاله‌(جزایر ۳ گانه)چین

«علی اکبر ولایتی»(وزیرخارجه سابق ابران) روز چهارشنبه(۲۱ تیر ۱۴۰۲) در یادداشتی در این باره نوشت: روسیه به همان چاله‌ای افتاد که چندی پیش چین به درون آن افتاد.

وزیرخارجه سابق ایران نوشت: نکته مهم و تاسف بار که در روزهای اخیر اتفاق افتاده، صدور بیانیه مشترک بین روسیه و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است که در این باره به دوستان روس خود می‌گوییم که سادگی نکنند.

ولایتی: موضوع جزایر ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک براساس قواعد بین‌المللی کاملاً روشن است.

ولایتی با استناد به چند دلیل تاریخی در این زمینه خاطر نشان کرد: در «زمان صدرات میرزا علی اصغر خان اتابک»( در عهد ناصرالدین شاه) به درخواست دولت ایران، وزارت دفاع انگلیس، نقشه منطقه را در پاسخ رسمی به درخواست دولت ایران به کشورمان ارسال نمود که در آن نقشه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک جزو ایران ترسیم شده است. که این دلیل محکمی بر حاکمیت ایران بر این جزایر است.

ولایتی افزود: «میرزا علی‌اصغرخان اتابک»پس از اینکه انگلستان پرچم خود را در ابوموسی بالا برد، دستور داد تا پرچم انگلیس را پایین آوردند و پرچم ایران را مجدداً نصب کردند.

مشاور امور بین‌الملل رهبر انقلاب نوشت: در سال ۱۹۷۱ میلادی که پهلوی دوم(محمدرضاشاه) از حق ایران در «بحرین» گذشت و خیانت بزرگی را مرتکب شد، با وساطت انگلیسی‌ها در عوض جریان مذکور به ایران بازگردانده شد. در این میان «دیوید اوئن»(وزیر خارجه انگلیس) نقش اساسی داشت. بعد از انقلاب اسلامی ایران و به خصوص بعد از جنگ تحمیلی، امارات از هر فرصتی برای طرح این موضع ناحق استفاده می‌کند.

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:«لرددیوید اوئن»(ازاسفند ۱۳۵۵ تا اردیبهشت ۱۳۵۸وزیرخارجه انگلیس) درزمان نخست وزیری«جیمز کالاهان»بود(۲۱ فوریه ۱۹۷۷ تا ۴ مه ۱۹۷۹)

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: اکنون برخی از دوستان ما همچون روسیه به همان چاله‌ای افتاده‌اند که چندی پیش چین به درون آن افتاد. یعنی گمان می‌کنند که با تأیید چنین ادعای نامربوطی روابط اقتصادی خوبی در آینده با امارات خواهند داشت./پایان.

 لاریجانی:روسیه و چین ،در پازلی که آمریکا طراحی کرده بازی کردند.

تسنیم(۲۴ تیر ۱۴۰۲ ): کاری که روسیه یا چین انجام داد آیا یک اشتباه محاسباتی و ندانستن دقیق ماجراست یا بخشی از بازی و استراتژی آنها درباره ماست؟

«محمدجواد لاریجانی»:کارشناس ارشد مسائل بین الملل و دیپلمات اسبق: اشتباه محاسباتی نیست، آنها یک استفاده سریع مقطعی را به یک استفاده طولانی‌تر ترجیح دادند چون متوجه بودند این قضیه روابط آنها با این کشورها انتهای خیلی روشنی ندارد و آنها هم متوجه هستند روابط چین با عربستان فقط تا جایی که آمریکایی ها او را قبول داشته باشند پیش می‌رود؛ آنها این را کاملاً می‌فهمند که دولت عربستان توان این را ندارد که در برابر خواست آمریکا بایستد و در کوتاه مدت آمریکایی‌ها می‌خواهند نیاز روسیه در اتکایش به ایران کاهش پیدا کند و با این موضع گیری‌ها ایران دلخور شود اما در دراز مدت، روس‌ها و چینی‌ها می‌دادند روابطشان در این منطقه با پارامترهای حضور و نفوذ آمریکا بسیار محدود است؛ اینها همین فرصت فعلی را گفتند استفاده کنیم چون آینده معلوم نیست چیست و درست عکس روابط با ایران است.

روابط با ایران آینده بسیار خوبی دارد چون کسی روی ما نمی‌تواند نفوذ داشته باشد و روابط با ایران پایدار است و دنبال این مانورهای سیاسی با ایران نیستند؛ در عین حال به نظرم اشتباه آنها باید محکوم شود یعنی آنها هم شأن خودشان را پایین آوردند.

کشورهایی با وسعت چین و روسیه نباید برای منافع خیلی کوچک سریع اقداماتی کنند که در سطح کشورهای ضعیف‌تر و کوچکتر هست و باید در روابط‌شان اعتمادسازی کنند لذا مواضع وزارت خارجه ما در این زمینه و محکوم کردن این اقدامات کاملاً معقول است.

یعنی روسیه و چین هم در پازل اشتباهی قرار گرفتند که بخشی از سناریوی آمریکا بود؟

محمدجواد لاریجانی: دقیقاً؛ اینها به امید جذب منافع کوتاه در پازلی که آمریکا طراحی کرده بازی کردند و به نظرم هر دو فریب خوردند و زمان این فریب را نشان می‌دهد یعنی اگر فکر کرده باشند که کشوری مثل امارات یا عربستان یا بحرین و کویت و... دیگر از آمریکا فاصله گرفتند و می‌خواهند مستقلاً عمل کنند به نظرم فهمشان از شرایط کاملا قابل سوال است.

معاون وزیرخارجه روسیه:به حاکمیت سرزمینی ایران احترام می گذاریم

معاون وزیر خارجه روسیه در دیدار سفیر ایران بر مواضع ثابت این کشور در قبال جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور دوست، همراه با احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی آن تأکید کرد.

تأکید معاون وزیر خارجه روسیه بر احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی ایران

«کاظم جلالی» سفیر ایران در مسکو با «میخائیل بوگدانف»(معاون وزیر امور خارجه)و نماینده ویژه رئیس جمهور در امور خاورمیانه و آفریقا دیدار و گفت‌وگو کرد.

در این ملاقات، موضوعات مختلفی از جمله آخرین وضعیت روابط دو جانبه بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در این نشست، «نماینده ویژه پوتین در امور خاورمیانه وآفریقا»(میخائیل بوگدانف) در واکنش به اخبار منتشره در خصوص نشست مشترک اخیر وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه بر مواضع ثابت روسیه در قبال جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور دوست همراه با احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی ایران تأکید کرد./۲۳ تیر ۱۴۰۲فارس

ائمه جمعه ایران هم درخطبه های نمازجمعه این هقته گفتند:روسیه هرچه زودتر این خرابکاری راجبران کند./حمایت روسیه ازامارات درقبال جزایر۳ گانه ایران

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.